Välkommen till Netsecure

Vi skyddar din verksamhet

 

Våra tjänsterBoka möte med en expert

Alla som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån… men "kan" alla jobba hemifrån som kan?

Tillbaka till bloggöversikten  

En man som sitter vid sin dator på ett kontor.

Datum: 1 juli 2021

Under Covid19-pandemin har vi åtskilliga gånger hört att "De som kan jobba hemifrån ska göra det!". När väl pandemin är över så är jag övertygad om att fler kommer att jobba hemifrån oftare än innan och i vilken grad beror på arbetsuppgifter och personens preferenser. Men hur många kan det egentligen?

Tänk dig att jag står på startlinjen för att delta i Svenska vinterrallyt med min bil. Är det rimligt att någon skulle uttrycka att "du kan inte köra Svenska vinterrallyt med den bilen!"? Varpå jag svarar varför då? Jag har ju säkerhetsbälte, krockkuddar och till och med vinterdäck (om än friktionsdäck men fortfarande vinterdäck) och bilen är ju fyrhjulsdriven. Klart jag kan!

Ingen skulle anse att jag på riktigt borde starta, för att jag "kan" nog egentligen bara det med minst fyrpunktsbälte, störtbåge och hjälm … och däcken bör vara av en sort jag inte köper på Biltema eller ens de dyraste hos bilhandlaren som sålde bilen.

Så även om jag rent tekniskt sett kan använda min bil för att köra Svenska vinterrallyt så ”kan” jag inte det på grund av de risker jag skulle utsätta mig och även åskådarna för.

Det jag vill säga med detta är givetvis uppenbart… de flesta som ur ett arbetstekniskt perspektiv kan jobba hemifrån "kan" ur ett säkerhetsperspektiv inte det. De risker företag och organisationer utsätter sig för i och med att så stor andel av deras personal jobbar hemifrån saknar historiskt motstycke. Att de sedan troligtvis kommer att fortsätta utsätta sin verksamhet för dessa risker efter pandemin gör inte saken bättre.

Jag är beredd att hävda att riskexponeringen för skyddsvärd data och inte minst risken att bli utsatt för att någon kapar ens system så man inte kan jobba alls är större än att jag skulle förolyckas i Svenska vinterrallyt med min bil.

Min rekommendation till dig, om ni i er organisation jobbar från bostaden eller annan plats utanför kontoret, är att rådfråga er leverantör av IT- och Informationssäkerhet. Du är givetvis också välkommen att kontakta någon av våra experter.

Författare

Jonas Möller
Sälj- och Marknadschef, Netsecure

Länkar

På vår site använder vi cookies. Om du vill fortsätta antar vi att du accepterar detta.